Как да започнем собствен бизнес. Част първа

Собственият бизнес в три въпроса.

Когато искаме да започнем собствен бизнес, има три основни въпроса, на които да отговорим:

Първо: Какво да правя?

Второ: С кого да го правя (т.е кои са моите клиенти, моите доставчици и евентуални  партньори)

Трето: Как да го правя?

Отговорите на тези въпроси се определят, от нашите основни ценности, вярвания, характер, страхове, мечти, амбиция, его, решимост…  Нашият житейски опит, смешни истории и преживявания, дават отговора на тези три въпроса. Може да изглежда не свързано с бизнес стратегиите, но реално така се формира, нашият уникален начин на реализация на собствен ни бизнес. И именно това ни прави различни и автентични от всички останали, които също развиват своята идея на пазара. А следвайки нашия собствен начин, има и  най-голямата възможност да постигнем удовлетворение от нещата, които правим.

Наистина ли обаче отговорите именно на тези три въпроса, да намерим нашия бизнес, са тези, които го търсим?  Да започнем с въпросите един по един и да видим.

Първо: Какъв бизнес да започна?

Много често хората, мечтаещи да станат супер бизнесмени, се мъчат да измислят уникален бизнес, който ще ги отведе на върха на социалната стълбица, за една, две, максимум три години. Това е една красива илюзия… възможна, но несъздаваща бизнес отговарящ на вашата същност.

Собственият бизнес, е желанието да посветиш времето си и енергията си на дейност и занимание, което ти доставя удоволствие, удовлетворение, вдъхновява те да го работиш, извършваш, желайки да станеш по-добър и по-добър. И тайната е да успееш да капитализираш тази дейност.

До твоя бизнес, ще те заведат любопитството ти, акъла ти, таланта ти, умението да видиш как даден продукт или услуга могат да се направят по по-добър начин, по-полезен за другите.

Намерете си хоби

„Най-важното нещо, което бих искал да ви посъветвам, в последния ден на нашите лекции е: намерете си хоби.“ Това беше съвета на един професор, към настоящи и бъдещи успешни професионалисти в тяхната Executive MBA програма.

Любовта ти към готвенето, може би ще те увлече да готвиш часове, дни. Да прекарваш цялото си свободно време изучавайки нови техники, учейки се от най-добрите… и така след няколко години ще си много добър готвач и възможността да имаш и собствен ресторант или друга реализация на тези умения.

Отговорът на въпроса, какво да правиш като бизнес се крие в отговорите на други въпроси: какво обичаш да правиш, какво ти е интересно, какво те вдъхновява?

Лесно е, ако има вече такова занимание, където се потапяш с часове, но ако нямаш такова какво правиш? Ами експериментирай… Това е като с храненето, ако ядеш само картофена супа, пържени кюфтета с картофи…и просто банички….никога няма да знаеш, че има още много различни вкусни ястия. Същото е с твоите възможности… Ако през свободното време си само пред телевизор или екрана на телефона, а останалият ти свят е университета или работат – просто следва да започнеш да отеляш време и енергия на нови занимания, хобита като за начало. Да преживееш различни неща, за да разбереш кое ти доставя удоволствие и на кое искаш да отделиш повече време и ще  видиш кое ще докосне сърцето ти.

В книгата си „Обхватът: Защо хората, които разбират от всичко, триумфират в специализирания свят“ Дейвид Епщайн подчертава, че не е важно кога започваме, а как стартът, провалите и рестартът стимулират гъвкавост, решителност и краен успех.

Твоят бизнес ще се роди естествено, като продължение на това, което обичаш да правиш и правиш добре. Ще се роди като желание да започнеш да показваш на света своите таланти и имения. Ще се разрастне, когато си готов да преодолееш страховете си и си решен да продължиш напред поемайки рискове. Ще ти носи удовлетворение, когато постигаш своите цели и споделяш успехите с приятели, служители и клиенти.

Готов ли си да започнеш да променяш своя свят? Свържи се с нас за първи разговор. 

В едно изречение.

Търсенето на какъв бизнес да започнеш, може да отнеме време, но колкото по-рано започнеш, толкова по-лесно ще откриеш отговора, на първия въпрос: какво да правя?

А ако вече знаете с какво искате да се занимавате – защо да не седнете да напишете своя бизнес план?