Пет повода да се присъедините към наша работилничка
Защо правим работилници?
Идеята да събираме хора на едно място, общуваме и обменяме мисли по различни теми се зароди още преди години и да си кажем право – търсехме си повод да почнем да го правим. Хлябът се оказа достатъчен такъв, в момента в който взе да се превръща в основна дискусия всеки път, в който се озоваваше на масата сред приятели.
Тук е мястото да благодарим на Ники от Семеен хотел Джамбазката къща от когото получихме първия квас преди две години. Той постави основите на една страст – минала през всички фази на промяната, за които всъщност говорим доста по време на нашите работилници.
Промяната – единственото постоянно нещо в нашия живот, която когато свикнем да разбираме, приемаме и моделираме би могла да ни помогне да живеем по-удовлетворено и пълноценно.
И така, защо хляб с квас и каква е връзката с промяната?
Редно е да кажем, че ние не сме професионални готвачи, нито хлебари.
Знанията, които споделяме са пречупени през личен опит, четене, слушане, много проби и грешки, провали, неочаквани открития, още четене и осмисляне.
За направата на хляба или както предците ни са го наричали „насъщния“ са били необходими само 3 прости съставки – жито, вода и сол.
За житото, човек трябвало да работи и планира – за да получи е трябвало да даде.
- Да отдели семена от събраната реколта, които да засее на изорана нива.
- Търпеливо да изчака природата да хвърли зимната си премяна.
- Семенцата да пробият през омекналата пролетна земя и поемат своя път нагоре под лъчите на слънцето.
- И когато налеят тежки класове – да ожъне, каквото е посял.
- Да подготви отново своята нива, да натори и повтори цикъла на живота
Златното жито се превръща в хляб, с който тялото получава от най-необходимото му в замяна на положения труд.
В днешния модерен свят, хлябът присъства в най-различни форми. Но знаете ли какво съдържа той?
Едва ли, ако не сте го приготвили сами. И повярвайте ни – да го направите не е толкова трудно, колкото може би ви се струва.
Как протича работилницата?
Когато говорим за Хляба в нашите работилници ще чуете не веднъж аналогията за начина, по който изкарвате своята прехрана.
- Говорим за нуждата от постоянното придобиване на знания и това да си готов извличаш поуки от грешките и провалите – както с хляба така и с живота.
- Споделяме как сме минали през трудни моменти и какво се е случвало, когато сме бързали или забавяли процеса на втасване на хляба и при правенето на бизнес.
- В работилничката всички работим – мерим, помагаме, бъркаме, разтягаме, почистваме, режем мезета, учим се да раздаваме задачи, да подкрепяме човека до нас, да окуражаваме, да разбираме, да гледаме и виждаме.
- Но в работилничката се учим да се вглеждаме и слушаме най-важния човек – нас самите.
И така, в разговори и разходки успяваме да разберем нещо ново, да открием вдъхновение сред споделени истории, да открием част от нас докато замесим своето тесто.
Разбира се, ако все още не успявате да отделите време сред другите задачи – знаем, че няма да можете да дойдете на наша работилница за сега.
Но ние ще ви чакаме и посрещнем, когато сте готови – обадете се и запазете своето място!
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!