Да растем устойчиво е по-важно от да растем бързо

„ Искам да имам голям бизнес, да порасна бързо!“ – това е често заявявано от клиенти в нашите срещи и разговори.

Растежът е естествен стремеж, който ни развива през живота ни. Заложено е в нас този стремежа да пораснем, да се усъвършенстваме и да станем значими. Биологично е заложено в нас, че когато сме по-големи имаме повече шансове за оцеляване, достъп до повече ресурси и блага и повече защита.

„Колко голям си представящ бизнеса си след 12 месеца?“ е отправната точка, за да можем да дефинираме дали имаме ясна цел къде искаме и кога да стигнем.

За нас като консултанти, основното предизвикателство е свързано с теорията за здравословния растеж, с комуникацията за това какво е търпение и за това, че бързай бавно е златно правило.

phase na razvitie

Има няколко основни фази на растеж: Съществуване, Оцеляване, Успех, Развитие и Зрялост. Всяка една от тези фази е свързана с определени ключови компетенции и определени умения, който следва да развие собственика на бизнес.

Някои от основните са: делегиране – когато не можеш да вършиш всичко сам; перфекционизъм – да приемем, че ако хората не вършат нещата перфектно като нас, то все пак са много добри; изграждане на екип – капацитета на фирмата е ограничен до моя капацитет, растежа означава нови хора.

Нормално е всеки един от нас да има една любима дейност: създаването на продукта, обслужването на клиентите или пък продажбите и тогава другите дейности, за нас са чужди не се чувстваме комфортно и именно в това как да преодолеем този дискомфорт и да подредим пъзела се крие ключа към устойчив и удовлетворяващ растеж.

Споделянето на знания както от научни изследвания така и от практиката ни с реални бизнес истории планираме да случим в предстоящата Академия за предприемачи.

Можеш да споделиш тази статия с приятел