Обичай се!

Обичаме ли се? Толкова простичък и толкова важен въпрос.

Обичаме ли се, но не дали сме егости, дали настояваме на своето, дали преследваме своите цели, дали сме сложили в центъра своето АЗ?

Обичаме ли се? Наскоро се сблъсках с този въпрос и отговора ме прегази като локомотив. Отговорът беше НЕ. Да устоявах своите големи и малки идеи, да имах лично време, лични цели, и да Аз съм малко егоист…, но това е напълно различно от обичаме ли се?

Разглеждам снимките от последните 5-6 години и виждам едно красиво и усмихнато момиче. Поглеждам се сега в огледалото и виждам само, че прическата ми не е толкова хубава, колкото искам, после поглеждам, че не съм толкова слаба и елегантна, колкото искам… и т.н…и т.н… И отново единственното което правя е да Осъдя това което съм, без да се замисля дори да кажа едно Браво. Приемаме тялото си за дадедност. За това, че ни е длъжно, да е красиво, здраво, стегнато, да може да работи 10 часа, 5 дни седмично, и също така да се среща с приятели, да излиза на купони, да спортува, да има активен социален живот, да ходи на нови курсове, да …., да…. , толкова много наши амбиции и търсения, И ако нещо се уморим или разболеем се поглеждаме и си казваме “Хайде стягай се”, “Можеш още”, “Нищо ти няма, трябва да приключа този проект…”, “Сега не мога да боледувам – имам други планове”. И то се стяга, събира сили, стяга редиците от послушни и обичащи ни клетки и продължава. Отношението ни към собственното тяло е или, че сме недовлни от него или в най-добрия случай не го забелязваме. А онези моменти когота сме удовлетворени от отражението в огледалото то в повечето случаи е от роклята в която сме облечени, прическата и грима или бижутата.

И това се повтаря години наред, започва докато порастваме и се променяме, преминава през годините, където приемаме дълбоко и запомняме всички чужди критики за външния ни вид, както и своите лични такива, докато търсим своето аз, своята уверенност и самочувствиe

Обичаме ли се? Ей така простичко, както децата обичат – без причина. Да се полюбуваме на човека който сме, така както се любуваме на прекрасната ни любима рокля, или новия ни телефон.

Това което сме е най-ценното което имаме. Ще се променяме през годините, ще сме повече или по-малко перфектни, повече или по-малко добри, умни и успели. Ще трябва ли да чакаме години за да дойде идеалния момент, в който ще сме достатъчни перфектни в собствените си очи за да започнем да се обичаме, поне колкото обичаме любимите си хора.

Обичай те се. Без да сте егоисти. Обичай те се, без условия, без след като….

Прегърнете себе си. Усмихнете се. И оценете всичко, което имате, защото е много!

Обичай се.

Цани 2017