Мечтите.

Винаги мислим, че знаем всичко за тях. От малки, ни казват „Следвай мечтите си! Открий мечтите си! Бори се за мечтите си!“

И ние тръгваме да ги търсим тези мечти, да ги откриваме. Хвърляме се след тях, като след хвърчило пуснато на вятъра. И уж ги търсим и ги гоним, посвещаваме цялата си енергия и усилия. Но някак неусетно ги опаковаме в рамките на очаквнията, запечатваме ги в хартията на възможностите и връзваме с панделката на страховете. Мечтите, неусетно се превръщат в кариерни пътеки, удовлетвореност, годишни цели и стратегически решения. Годините минават, задълженията ръстът, и думата „трябва“ става неусетн властелин на ежедневието ни. Затрупани с амбиции, те остават малко позабравени и събират прах като ненужни играчки на порастналите вече деца. Чувстваш се добре и уж всичко е наред, а само едно малко пламъче понякога издайнически трепва:  „Дали това днес са твоите мечти?“. Отнема време, за да разбереш какво искаш, да загърбиш страховете и смелостта си да събереш. Тогава, и само тогава, може пак да се срещнете – ти и твоите мечти.

В средата на месец юли, едно индийско момиче, заедно с австрийски си съпруг и нежната шест годишна дъщеря, дойдоха да заснемат фотосесия в България – една мечта, която моята приятелка, много искаше да реализира. Започна голяма подготовка – творческа и логистична.

Чухме много „не“-та, но ги оставихме настрана и срещнахме хора, който ни подкрепиха. Това е магията на мечтите, че като ги последваш и тръгнеш по пътя им, срещаш правилните хора, попадаш на правилните места. Намерихме техника, прекрасен фотограф – познаващ красивите места на България, мникени, който да се включат, домакини при които да пренощуваме и двама любопитни тийнейджъри, които да помагат. Натоварихме се на колата в София с неясен план, страхове и хиляди „ако“ и заминахме за Бургас. След кратка почивка продължихме към Синеморец. Неясно какво ще правим, ще дойде ли екипа от Варна, кои места ще изберем се натоварихме в колата, в името на една мечта – една жена да направи фотосесия в България. „Защото Цане, имате прекрасна страна!“, ми казваше през последните няколко месеца тя.

Имахме ентусиазъм и имахме мечта. И почнахме да разглеждаме местата по крайбрежието, за да намерим нашето място. Стигахме до някои плаж, излизахме от колата, слисани от красотата на морето и заваляваше. Първият дъжд, дойде неочаквано и бързо, бягахме и стигнахме мокри, мокри до колата. С писъци смях и много вода по нас, скочихме в нея и продължихме напред. Не знаех на къде карахме – „Карай по брега, Цане“, казваха ми всички. И тогава видях една табела „Wake up Beach“ и просто завих. Стигнахме до прекрасния бряг, където жълто-кафявите високи треви, зелените гори, черните скали, светло синьото небе и тъмното море, сякаш ни дадоха криле. Всички тичаха в захлас и повторяха „Много е красиво! Много е красиво!“. Беше свобода. Беше мечта. Беше щастието да прекрачиш страха, защото знаехме, че тази мечта ще я сбъднем. И заваля отново.

Сбъднахме я на другия ден с прекрасните момичета от екипа, с красивия плаж на Синеморец, с отдадената любов и подкрепата на един мъж, искащ да види съпругата си вдъхновена, а тя с огън в очите и енрегия на ловец, търсеше най-добрия ъгъл и визия. И някъде там, където Велека се влива в морето, където скалите посрещат вълните, единият от моите тийнейджъри, леко започна да се влюбва в едно момиче. Беше толкова открит и ентусиазиран, да носи вода, да подава ръка, да купува напитки и държи чадъри, че не знаех това същото момче, което стана от леглото към обяд ли беше? И тогава това момче започна своите истории и мечти…, но те са историята на друг разказ и тепърва ще се сбъдват. Беше весело. Беше истинско.Беше вълшебно. И заваля. Заваля изведнъж. Заваля силно. Събра ни под чадърите, размаза гримовете и едва опазихме скъпата фотографска техниката.

И там мокри до кости, уплашени и весели, разбрахме какво щастие е да останеш само по мечти. Да оставиш дъжда и вдъхновение да изкъпят всички „Не“-та и страхове.

Историята ни приключи все така, с дъжд, кал, непознати пътища и много емоции. Уморени, изтощени и щастливи- над чашите вино вечерта- разбрахме, че всеки е направил повече, от което е мислил, че може (вървейки 2 км. по пясъка в жегата с огромно оборудване на гърба), че е получил повече от колкото е очаквал, но най-вече е открил нещо за себеси оставайки само по Мечти.

Мечтите, това сме ние в най-смелия си истински вариант. Мечтите, се сбъдват по-лесно и по-весело от всички цели и „трябващи“ да постигнем неща. Мечтите сами намират начин, хора и път. Мечтите искат просто да ги изберем.

Цани и Стефи

Юли, 2018