Кькво искаме

6-те човешки нужди, от които зависи щастието и успеха

Случвали ли ви се е да се чувствате неудовлетворени, макар че в живота ви всичко да е наред? Имате здравето, сигурността, увереността и хубавата работа, за която говори Маслоу в своята теория за потребностите, но всякаш нещо не достига?

Не е необичайно. В такава ситуация са много хора, които са постигнали относителен успех в живота, но не са задоволили изцяло 6-те основни човешки нужди, които се разпростират отвъд обичайните измерители на щастието и успеха като хубавата работа, стабилното семейство и редовните бонуси. 

6-те основни човешки нужди според Антъни Робинс са фундаментални за всеки човек, без значение какво положение в обществото заемаме или каква религия изповядваме. 

Ако искате да разбирате себе си по-добре, то трябва да започнете с осъзнаването на тези нужди. Едва тогава ще може да си дадете сметка защо реагирате и действате по определен начин в дадени ситуации. Осъзнаването е ключовата стъпка към подобряването на начина на живот, като така можем да превърнем предизвикателствата по пътя в гориво за промяна.

6-те основни човешки нужди са сигурност, разнообразие, значимост, принадлежност, израстване и принос.

Нуждата от сигурност

Ние взимаме всички решения в живота си, водени от нуждата от сигурност. Сигурна работа, сигурен дом, никакви рискове. Хората не обичат да се чувстват несигурни и винаги избират познатото пред непознатото. Затова и повечето от нас се чувстват добре, когато денят им е структуриран, разпределен по часове и с ясни задачи. 

Нужда от разнообразие

Обратното на сигурността не е несигурността, която носи само тревоги, а разнообразието. Това е втората човешка нужда и се появява в мига, в който постигнем относителна сигурност. Нуждата от разнообразие включва изненади, предизвикателства, поемане на рискове, впускане в приключения, промени и новости.

Тези две нужди съжителстват в баланс. Ако имате само сигурност и предвидимост, това води със себе си скуката и чувството, че животът се изплъзва. Ако всеки ден ви поднася нови изненади пък, се лишавате от чувството за уседналост и спокойствие. 

Ето защо е важно в живота ви в динамичен баланс да съществуват и да бъдат задоволявани и двете нужди – от сигурност и от разнообразие. 

Следващите две – знчимост и принадлежност, също можем да разглеждаме като противоположна, но взаимозависима двойка. 

Нужда от значимост

Сред толкова милиарди хора по света, чувстваш ли се значим? Оказва ли твоята работа влияние върху другите хора? Как помагаш с това, което правиш? Чувството за значимост е особена важна нужда, от която зависи удовлетворението на всеки от нас. Не е нужно да сме лидери на световна организация, за да имаме чувство за значимост. 

Важно е да знаем точно с какво и на кого помагаме – на децата си, на близките, на малък кръг хора, за които нашата дейност е важна. Тогава идва и щастието, че не си просто един от многото, а си важен за някого. 

Нуждата да си обичан и приет

За да е значим, човек трябва да се различава от другите, да не е като тях. Едновременно с това ни се иска да се чувстваме част от отбор, да сме добре приети и обичани от близките си, от колегите, от хората, с които общуваме. 

Равновесието между нуждата от значимост и нуждата да си обичан и приет се поддържа трудно. Важно е да си различен и значим, но не прекалено, за да останеш самотен и неразбран. Ето защо поддържането на баланса между работата и личния живот е толкова важен и труден за овладяване. 

В работата си получаваме чувството за признание и значимост, а в семейството и сред приятелите – усещането за обич и приемане. Затова е толкова важно да имаме време и за едното, и за другото – за да са задоволени и двете ни емоционални нужди. 

Последните две нужди са свързани с духовните ни потребности и aко искаме да водим щастлив живот, изпълнен със смисъл и да се чувстваме истински удовлетворени и жизнени, трябва да задоволим и тях.

Нужда от развитие

Ако не се развиваме, ако нямаме усещането, че ставаме по-добра версия на себе си, няма да постигнем щастие и хармония със себе си. Дори всичко друго да ни е наред, едно тихо усещане за неудовлетвореност ще ни преследва. Защото нуждата за растеж е изначална и трябва да се съобразяваме с нея. Тя се задоволява с курсове за овладяване на нови умения, с приемане на нови професионални предизвикателства, които ни учат на нови неща, с разгръщане на пълния ни потенциал от таланти, с които сме дошли на света. 

Нужда от принос

Да си полезен на някого, да помагаш, да подобряваш средата, в която живееш, за да живеят децата ти, близките ти по-добре – това придава истинския смисъл на живота. Хората, които развиват активна социална дейност също имат това усещане за принос към обществото. 

Шестте човешки нужди присъстват у всеки човек, но се проявяват в различна степен. Ако искате да разберете кои са вашите доминиращи нужди, ако усещате, че сте готови да направите промяна в живота си, която да ви донесе удовлетворение и баланс, запишете си безплатна среща с нас. Ще тръгнем заедно по пътя към промяната.