Почивката и разходката

Или защо интензивната работа, зависи от добрата почивка

Чували ли сте за състезател, който непрекъснато да тренира? Ден след ден, година след година, без никаква почивка и възстановяне? Не, няма такъв. Всеки добър спортист знае, че времето за почивка е също толкова важно, колкото и времето за тренировки. Правилното възстановяване гарантира по-доброто представяне и по-малкия риск от травми. 

В пълна степен това важи и за хората, които се занимават с умствен, а не с физически труд. При нас почивката и откъсването от ежедневния стрес е също толкова важно за бизнеса, колкото и да дългите часове упорита работа. 

Почивката в бизнеса означава време за възстановяване и зареждане на тялото и ума, време за разпускане и възможност да придобиете нова перспектива и свежи идеи. И не само това.

Физическо възстановяване

Ако последните месеци (или години) сте прекарали в дълги часове усилена работа, а стресът и отговорностите са ви държали будни през нощта, едва ли сте в най-добрата си физическа форма. 

Почти сме готови да се обзаложим, че не сте и имали време да се храните спокойно и балансирано.  За спорт и движение не е оставало много време…

Да, това е ежедневието на много предприемачи, посветили се на сбъдването на мечтите си. Но не е нужно да плащате със здравето си за тази мечта. 

Хубавата отпуска продължава между две и три седмици. Основната й цел е да възстановите жизнените си сили и енергия.

Не запълвайте всичките 20 дни с активни пътувания и честа смяна на мястото – това също изтощава. По-скоро се посветете на изграждането на хубав възстановителен режим на спокойно място – 8 часа сън, леки упражнения, хубава храна, разходки сред природата. Тялото ви ще се отблагодари стократно.

Умствено възстановяване

Знаем, че е невъзможно да спрете да мислите изобщо за работата си, но ви съветваме горещо да обърнете вниманието си върху зареждащи душата преживявания – филми, книги или просто съзерцание на природата ще захранят психиката ви с нови преживявания, емоции и мисли. 

Ще установите с изненада когато се върнете в работен режим, че много от задачите, които не са ви давали мира преди, сега разрешавате с лекота – ето това е смисълът на умствено възстановяване. То дава рестарт на мозъка, след който системите ни работят по-добре.

Откъсване и поглеждане от разстояние

Когато не сте въвлечен в ежедневните задачи и сте във възстановителен режим, е по-лесно да погледнете бизнеса си от разстояние. По честотата на обажданията от офиса ще разберете дали сте успели да организирате работата на всички добре, дали процесите се случват по правилния начин и изобщо – ще имате време да огледате от разстояние и в цялост вашия проект. А това определено носи нова гледна точка и по-добро разбиране на смисъла и целта. 

Разширяване на хоризонта

Натрупването на нови впечатления, срещата с нови хора и опознаването на нови места обогатява вътрешния свят и ума и разширява хоризонта ни като личности. В състояние на почивка ние сме много по-отворени да чуем нова идея или да разсъждаваме върху нов подход.Ентусиазъм, вдъхновение, решимост за действие

Казваме си на шега в Walks&Talks, че човек трябва да си почива толкова дълго време, че да му се доработи отново. След хубава почивка ще установите с колко повече ентусиазъм, вдъхновение и решимост подхващате задачите си отново. 

А ако се чудите как и дали можете да оставите бизнеса си “без надзор”, обадете ни се, ще ви дадем съвет как да го направите.